En liten historie om den lange historien
Asle Nærby har jobbet under Kommunalkonferansen i snart 30 år. Her deler han noen av opplevelsene som har gjort størst inntrykk opp gjennom årene.
TEKST: Mari Natvig Sandene, LO Kommune
Hustrykker Asle Nærby er som regel i bevegelse når man stikker innom ham hos Fagforbundets grafiske senter.
Lokalet er fylt opp med flere enorme printere, falsemaskiner, stiftemaskiner, hullemaskiner, skjæremaskin og varmepresse. Herfra produserer Asle og kollegaen hans, grafiker Ørjan Jensen, trykksaker til alle Fagforbundets avdelinger, lokalt og sentralt.
De kan lage det meste: T-skjorter, roll-ups, klistremerker, plakater og alt du kan tenke deg av trykksaker. En av printerne trykker opptil 72 kopier i minuttet. For å sette det i perspektiv: I fjor trykket maskinene deres hele 728 476 kopier til hefter og dokumenter.
Asle Nærby, hustrykker i Fagforbundet, har vært med nesten helt siden Kommunalkonferansens begynnelse. Det har blitt mange inntrykk og opplevelser opp gjennom årene. Foto: Mari Natvig Sandene/LO Kommune
SISTE INNSPURT
På travle dager løper Asle mellom kontoret sitt og maskinene. I dag er intet unntak. Det er mandag 3. juni og det er bare to dager igjen til Kommunalkonferansen 2024. De siste trykksakene må på plass. Det er mye å gjøre, men Asle fremstår rolig. Dette har han vært med på mange ganger før.
- Jeg mener det var i 1996 jeg var med første gang, mimrer han.
Den gangen jobbet hustrykkeren i daværende Norsk Kommuneforbund (forløperen til Fagforbundet). Han husker godt hvordan det begynte.
- Kommunalkonferansen skulle arrangeres i Haugesund, og det var så mye materiell.
Asle hadde varebil og kunne bidra. Dermed var det gjort. Siden har han vært en selvskreven bidragsyter under Kommunalkonferansene i hele 28 år. I årrekke nå har han ledet sekretariatet, som blant annet står for registrering av deltakere, mottakelse av innledere og rigging av konferansesalen.
Asle og Ørjan er også uvurderlige i forarbeidet til konferansen. Det aller meste av trykksaker er det de som står for: plakater, program, deltakerkort, rollups kjøreplaner og alt mulig annet. Tykkelsen på programmet, størrelsen på plakatene og på navnekortene - alt er nøye gjennomtenkt.
MYE SOM HAR ENDRET SEG
Det er mye som har endret seg opp gjennom årene, kan Asle bekrefte. Forholdet til pressen er ett eksempel.
- De første par åra dro forbundslederne og det norske pressekorps ut på egne turer. Sånn var det for eksempel da vi var i Haugesund. På den tiden kunne man være litt rause overfor pressen uten at det skapte noen dårlige overskrifter, forteller han.
- Pressekorpset og forbundslederne pleide å være i veldig godt humør da de kom tilbake til de andre, som hadde sitt eget opplegg på hotellet, humrer Asle - og bekrefter samtidig at slike opplegg tok slutt en gang tidlig på 2000-tallet. -Tidligere, på nittitallet, var det slik at det automatisk kom presse som fulgte hele konferansen bare vi laget en konferanse. Det var de som dekket fagbevegelsen som kom tilbake år etter år. Sånn er det ikke lenger. I dag har presse- Norge det for travelt, mener hustrykkeren.
VIKTIGHETEN AV KULTUR
- Er det noe som har skjedd på scenen som har gjort spesielt sterkt inntrykk på deg opp gjennom årene?
-Det har vært veldig mange fine kulturelle innslag. Jeg husker blant annet, under en middag i Haugesund, at salen ble helt mørklagt og så kom det et overraskelses- kulturinnslag. Da var det veldig mye spekulasjoner rundt bordene i salen. Så kom det lys på og hele Vamp var på plass på scenen. Da ble det stor jubel! Asle trekker også frem en innledning som lege og nødhjelpsarbeider Mads Gilbert holdt under Kommunalkonferansen i 2012, da konferansen ble avholdt i Tromsø:
- Han holdt en veldig gripende innledning om da han var i Midtøsten og opererte mens det var krig der. Det var et sterkt innslag. Han er et fint menneske.
PRESIS PÅ SEKUNDET
I 2010 gjestet Hans Majestet Kronprins Haakon Kommunalkonferansen. - Da fikk vi beskjed fra de som passer på kronprinsen om at de skulle ankomme på et visst tidspunkt. Noe sånt som kl. 14.12.30. Der var det ikke planlagt bare ned på minuttet, men også på sekundet, forteller Asle.
- Kom de som avtalt?
- Jada, de kom på sekundet, så det var timet og tilrettelagt.
MASSIV HETS
Asle har også kjørt mange kjente personligheter til og fra konferansen. Det har gitt rom for flere gode samtaler. Bilturen med daværende helseminister, Dagfinn Høybråten (Krf), kommer han aldri til å glemme.
- Jeg henta ham på flyplassen i Haugesund. Dette var samme år som røykeloven ble innført. På vei fra flyplassen og bort til konferansehotellet kom vi i prat. Vi snakket om at det var så mange som ikke hilste på ham og at han fikk tilrop og mange fyord på grunn av innføringen av røykeloven. Jeg er ikke alltid enig i politikken til Krf men jeg har bestandig satt pris på det Høybråten gjorde der.
DRAPSTRUSLER OG KORTESJE
Hustrykkeren husker også godt det året han bistod med å kjøre daværende statsminister Jens Stoltenberg til og fra Kommunal-konferansen, der han skulle delta i partilederdebatt. Det var valg-året 2003 og Erna Solberg, som også skulle delta på debatten, var drapstruet.
- Da partilederne skulle reise vekk fra Kommunalkonferansen, hadde PST eget opplegg for å sikre Erna, som skulle videre til partilederdebatt på TV2. Jeg skulle kjøre Jens og hans personlige sekretær. Da kom PST bort til meg og sa: «Du bare følger som bil fire i kortesjen vår». De informerte deretter om at jeg bare skulle følge lysene på bilen foran og ikke bry meg om de generelle trafikkreglene.
Et chartret fly skulle hente partilederne i Haugesund, slik at de skulle rekke debatten i TV2.
- Da gikk det i full fart gjennom rundkjørinr og inn til flyplassen og vi kjørte direkte inn på rullebanen, smiler Asle.
Kommunalkonferansen 2025 avholdes 16. - 17. juni 2025
på Clarion Hotel Oslo Airport